Te sem tudsz dönteni? Cikkünkben olyan látványos és elgondolkodtató dokumentumfilmeket ajánlunk, amiket mindenkinek látnia kell egyszer!
  • Összegyűjtöttünk 5 kihagyhatatlan dokumentumfilmet a streaming oldalak kínálatából.
  • Egy csodálatos magyar alkotás is szerepel a listánkon. 
  • Vigyázat, a cikkben megrázó filmek is helyet kaptak!

Ha jobban belegondolunk, a zsebünkben lévő okoseszközöknek köszönhetően manapság mindenki „dokumentumfilmes” egy kicsit – a maga módján persze. Az igazi dokumentumfilmezést természetesen nem lehet egy kalap alá venni az amatőr emlékgyártással, hiszen nagy különbség van aközött, hogy hogyan, illetve mire helyezzük a hangsúlyt: életünk egyetlen aprócska szegletére a közösségi médiában, ami csak egy szűk réteget szólít meg, vagy a körülöttünk lévő tág világ tanulságos, de kőkemény valóságára?    

Nem vitás, hogy a fénysebesen fejlődő technológia és a streaming szolgáltatók világában a dokumentumfilmek is fénykorukat élik. Egymást érik a jobbnál jobb alkotások, amelyek nem csak a világról, de sokszor önmagunkról alkotott elképzeléseinket is felülírják.

Dokumentumfilmek, amiket látni kell

Hogy könnyebb legyen dönteni, összegyűjtöttünk 5 lenyűgöző és fontos alkotást a streaming oldalak kínálatából, amelyek egészen biztos, hogy odaszegeznek majd a képernyőhöz!  

1. Nordfor Sola (Netflix)

A két huszonéves, filmszakos egyetemista srác, Inge Wegge és Jørn Nyseth Ranum úgy döntenek, hogy hátrahagyják 9 hónapra a hygge-életérzést, és Észak-Norvégia partjai mentén, az Északi-sarkkör vonzásában hódolnak szenvedélyüknek, a szörfözésnek.

Miután felfedezték a legelhagyatottabb, legzordabb öblöt, kezdetét vette a felkészülés: nem visznek magukkal mást, mint két hálózsákot, szörfdeszkát, néhány rozsdás szerszámot és némi olcsón beszerezhető, lejárt szavatossági idejű tartós élelmiszert.

Céljuk, hogy a lehető legfenntarthatóbb módon húzzák ki a telet: uszadékfából és néhány parton talált tárgyból kunyhót, egy hordóból pedig kályhát építenek, miközben megközelítőleg 3 tonnányi partra mosott műanyagszeméttől is megszabadítják a területet.

Kalandjuk során nemcsak a fagypont alatti hullámokkal, de személyes viszontagságaikkal is farkasszemet néznek – ha lélegzetelállító tájakra és némi önreflexióra vágysz, ne hagyd ki Inge Wegge és Jørn Nyseth Ranum díjnyertes dokumentumfilmjét!

2. Éljünk 100 évig: A kék zónák titkai (Netflix)

Hogy meddig is élünk, és milyen betegségekre vagyunk hajlamosak, arra nemcsak a genetika, de az életmódunk is hatással van. Amit mi sem bizonyít jobban, mint az úgynevezett kék zónák – Ikaria (Görögország), Ogliastra, Szardínia (Olaszország), Okinawa (Japán), Nicoya-félsziget (Costa Rica) és Loma Linda, Kalifornia (USA) –, ahol sokkal tovább élnek az emberek, mint a világ más részein.

Mi a titkuk az itt élő 100 éves időseknek, hogyan telnek a mindennapjaik, miket esznek-isznak, és hogyan viszonyulnak egymáshoz? Dan Buettner, A hosszú élet titkai – Kék Zónák, ahol az emberek a legtovább élnek és A hosszú élet ízei – 100 recept, hogy 100 évig élj című könyvek szerzője bejárta a világot, és felfedezte azt az öt egyedülálló közösséget, ahol az emberek rendkívül hosszú és tartalmas, színes életet élnek.

5 tanulságos és lenyűgöző film, amit az élet inspirált

3. Ont he Spot: Vissza a természethez (RTL+)

Egyszerre bámulatos, torokszorító és reménykeltő: Cseke Eszter, S. Takács András és gyermekeik olyan lélegzetelállító tájakra kalauzolnak bennünket a világszerte elismert magyar dokumentumfilm-sorozat, az On the Spot új évadában, ahol a közösségek tagjai hisznek a természet és a változás erejében – és ahol keményen dolgoznak azért, hogy helyreállítsák a klímaváltozás és az emberi tevékenységek okozta károkat.

Légy részese te is a tanulságos kalandnak, és ismerd meg azokat a távoli és egzotikus helyeket, ahol a természet pusztulása visszafordíthatatlannak tűnt, de néhány elszánt környezetvédőnek, vadőrnek és törzsfőnöknek mégis sikerült megállítania az ördögi kört!

4. 20 nap Mariupolban (RTL+)

Haldokló gyerekek, tömegsírok, rettegő, szeretteiket elvesztő családtagok, szünet nélkül dolgozó ápolók, orvosok, lebombázott lakóházak és kórházak – az Associated Press (AP hírügynökség) megrázó felvételeivel mindannyian találkozhattunk már az orosz-ukrán háború elején.

A 20 nap Mariupolban című Oscar-díjas dokumentumfilm e felvételek körülményeit, illetve azt a húsz napot örökíti meg, amit Msztyiszlav Csernov, az AP ukrán haditudósítója a kollégáival töltött Mariupolban a 2022-es ostrom során.

„A díj megtiszteltetés számomra, de azt kívánom, hogy bárcsak soha ne készíthettem volna el ezt a filmet. … Nem tudom megváltoztatni a történelmet.

Nem tudom megváltoztatni a múltat. De mi mindannyian együtt gondoskodhatunk arról, hogy az igazság győzedelmeskedjen, és azok, akik életüket vesztették, soha ne merüljenek feledésbe.

Köszönet Ukrajnának!” – mondta beszédében Chernov az Oscar-díjátadón. 

A film a riporter napi tudósításait, személyes érzéseit és a hazája ellen indított háború kegyetlen valóságát tárja elénk, melyben megrázó beszámolókat láthatunk és hallhatunk túlélni próbáló civilekről, illetve a Mariupolban rekedt újságírócsapat nehézségeiről.

5. A szél – Dokumentum thriller (HBO max)

Bár a Dél-Lengyelországban található Tátra kevésbé magas a többi népszerű hegylánchoz képest, mégis rendkívül veszélyes lehet, ha alábecsüljük a hegység méretét és erejét.

A túrázást különösen a Halny-szél idején tanácsos elkerülni, amit a szlovák oldalról érkező meleg szelek okoznak, és ami hatalmas sebességgel, drasztikus időjárás-változást előidézve süvít a vidéken. De a Halny kiszámíthatatlansága és pusztító ereje tovább megy a romba döntött házaknál: furcsa módon ilyenkor ugrik meg igazán az öngyilkosságok és a szívbetegek száma. Hogy miért, arra Michal Bielawski rendező keresi a választ lebilincselő dokumentumfilmjében.

Viszlát, valóság – íme, a legjobb sci-fik a Netflixen!

Kiemelt kép: Getty Images