Tradíció és megújulás (x)

A hagyományos kultúra értékei, reméljük, mindig velünk maradnak, kiváltképpen, ha őrzői is képesek a folyamatos megújulásra. A tavaszi újjászületés jegyében megújult a Hagyományok Háza külső megjelenése is: egy több éves folyamatnak köszönhetően az intézmény idén arculatot vált. Új logójában azonban a néphagyomány fontos szimbólumai, a tulipán és a galamb is azt jelzik, hogy bár a mai kor emberéhez szól, szellemisége, küldetése a régi maradt.

Fergeteges táncelőadások, lélegzetelállító, népi ihletésű tárlatok, táncház kifulladásig kicsiknek és nagyoknak, hatalmas folklórgyűjtemények, hagyományos mesterséget oktató kézművesképzések – a Hagyományok Háza ezer arcának villanásai ezek, amelyek mind egyetlen feladatot látnak el: hogy széles körben népszerűsítsék és mindenki számára hozzáférhetővé tegyék a hagyományos kultúra értékeit.

Minden korosztály érintett

Legyen szó felnőttekről, óvodás vagy iskolás csoportokról, fiatalokról vagy nyugdíjasokról, a népi kultúra szeretete összeköti a generációkat. A Hagyományok Háza programkínálatában minden korosztály megtalálja a kedvérevalót, hiszen állandó rendszerességgel rendeznek gyermek- és felnőtt-táncházakat, értékes és érdekes népzenei programokat, koncerteket, gyermekelőadásokat. A legmeghatóbb jelenetek azonban mégis akkor születnek, amikor kicsik és nagyok együtt festenek tojást, mézesbáboznak, készítenek nemezt, és a különböző generációk együtt táncolnak-énekelnek a hagyományos dallamokra.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

A Hagyományok Háza ad otthont a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumnak is, ahol szó szerint a legfiatalabb korosztályra is gondolnak. Mama, nézd! címmel a múzeum idén hirdette meg az első kisbabával látogatható családi tárlatvezetést, a felnőtteknek pedig állandó kiállítások és időszakos tárlatok nyújtanak hasznos kikapcsolódási lehetőséget. A június 24-ig nyitva tartó, Szecesszió, art deco, népművészet című időszakos kiállítás a huszadik század elejének két nagy stílusa és a népművészet találkozását vizsgálja női alkotók sajátos perspektívájából. A kiállítás olyan női művészek nézőpontján keresztül mutatja be a korszakot, akik mindannyian úttörők voltak a maguk idejében. Munkásságuk közös pontja, hogy tudatosan fordultak a népművészet kutatása, feldolgozása és megújítása felé. Látásmódjuk, szakmai tevékenységük izgalmas és reprezentatív tárgyak segítségével elevenedik meg, a történetmesélés eszközeivel kibontva életük és a népművészet kapcsolatát. A múzeum legújabb szolgáltatása a művészeti és várostörténeti séta, amely során az érdeklődők felfedezhetik a környék építészeti csodáit és a beléjük zárt történeteket a századelős Budapest idejéből, de a séta során megnézhetnek más rejtett érdekességeket is a Víziváros évszázadainak mélyrétegeiből, mindezt a népművészet szemszögéből.

Magyar Állami Népi Együttes

A Magyar Állami Népi Együttes 2001 óta működik a Hagyományok Háza szerves részeként. Az együttes az évezredes folklórkincset magas művészi szinten, korszerű színpadi eszközökkel jeleníti meg és mutatja be a közönségnek. Repertoárjában megtalálható a tradícióhoz kötődő összes műfaj: a történeti zene és tánc, az autentikus népzene és néptánc, a hagyományos elemekből építkező világzene és látványszínház, de a kortárs táncszínház is. 

Hagyományos kézművesmesterségek

Felnőtteknek szóló képzései során a Hagyományok Háza nemcsak tárolja, de az örökséget megőrizve tovább is adja a mesterségbeli tudást. Azok közül, akik már belekóstoltak valamelyik kézművesmesterségbe – például a kosárfonásba, a szőnyegszövésbe vagy a csipkekészítésbe –, sokan életre szóló hobbit, mások megélhetést adó foglalkozást találtak maguknak!

A Hagyományok Háza megújult külsővel, de régi tartalommal várja látogatóit. Színes programkavalkádjában mindenki megtalálja a maga helyét, néphagyományra épülő közösségi élményekhez és színvonalas kikapcsolódáshoz jut, tudást és kapcsolatokat szerez. Azt pedig bizton állíthatjuk: sosem megy ki a divatból az, amit ennyi ember folyamatosan éltet.

Galéria | 8 kép

 

A Hagyományok Háza teljes kínálata itt érhető el.

Kiemelt kép és fotók: Hagyományok Háza