Nincs többé haszontalan ajándék: ezért jó kívánságlistát készíteni karácsonyra

Romantikus filmekben visszatérő klisé, hogy egy szerelmespár tagjai fél szavakból is megértik egymást, sőt szavak sem kellenek a kommunikációhoz, olyan tökéletes köztük az összhang.

–––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

Tény, hogy van valami megkapó egy ilyen felállásban, de az is, hogy vágyainkat és igényeinket megfogalmazni kifejezetten szexi dolog tud lenni. Igen, még karácsonykor is. 

Kitalálni a másik gondolatát?

Rohamléptekkel közeledik a szenteste, de a született ajándékozókon kívül a legtöbben csak vakarjuk a fejünket: mégis mit vegyek neki? Útmutatás nélkül könnyen abba a hibába esünk, hogy személytelen lesz az ajándék (szia, pipereszett), esetleg olyasmit veszünk, aminek inkább mi magunk örülnénk, nem a megajándékozott (üdv, ülésmelegítő, fondüszett, infralámpa). A finom utalások pedig talán még rosszabbak, mert jellemzően vaskos félreértésekhez vezetnek.

Mennyivel könnyebb dolga van az embernek a gyerekekkel, nem igaz? A legtöbben már novemberben készen vannak a listával és Jézuska legyen a talpán, aki választani tud a jobbnál jobb alternatívák közül. Felnőttként vajon miért nem írunk listát? Hát nem volna sokkal jobb, ha őszintén elmondanánk, mire vágyunk, megkönnyítve ezzel saját és szeretteink dolgát? Ha elengednénk végre azt a kicsit negédes elképzelést, miszerint ha igazán szeret, pontosan tudja, mire vágyom

De bizony! Ideje belátni, hogy nem mindenkinek megy olyan könnyen a másik elképzeléseire való ráhangolódás, a gondolatolvasás képessége pedig csak egy egészen szűk rétegnek adatik meg. Annak, hogy miért nem természetes, hogy felnőttként is a magunk és a másik örömét elősegítő kívánságlistát írjunk, a karácsonnyal kapcsolatos felemás viszonyunk lehet az oka. Mindannyian szeretnénk ugyanis szépet, jót és igazán találót adni és kapni, miközben félünk, nehogy kiüresedjen, anyagiassá váljon az egész ajándékozás. Sokan attól tartanak, hogy egy karácsonyi lista követelőzésnek hat, mások pedig azzal söprik félre az ilyen terveket, hogy „ha magától nem tudja, akkor már régen rossz”. Nos, mi egészen másképpen gondoljuk. Ezért is gyűjtöttük össze a felnőtt kívánság lista legfontosabb előnyeit. 

Szuper közös program

Decemberi csípősen hideg délután: a boltokban már karácsonyi díszek, de hiába: viszolygunk az ötlettelen plázázástól és komoly esély van rá, hogy partnerünk, vagy megajándékozni kívánt más szerettünk pontosan így érez. Húzzuk ki a dolog méregfogát azzal, hogy az ajándékok tervezgetését közös romantikus, akár családi programmá tesszük. Kényelmes bögre forró ital a kézbe, papírcetli vagy Excel-tábla az asztalra, és jöhetnek a legtitkosabb vágyak a jelképestől az apróságon át addig, ami inkább már az ábrándok szintje. Észre fogjuk venni, hogy már a lista készítése is instant karácsonyi hangulatba hoz minket, mert úgy érezzük majd közben magunkat, mint gyerekként, amikor reménnyel telve vártuk az ünnepet. Ezt a reményt és a várakozást pedig a hozzánk legközelebb állókkal érdemes igazán megosztani. 

Önismeret

Ha most megkérdeznénk tőled, mit szeretnél karácsonyra, volna ötleted? Hosszan tudnád sorolni, minek örülnél, vagy egy időre lefagynál, mert annyira régen gondolkodtál ezen, vagy úgy egyáltalán bármin, aminek a te vágyaidhoz, igényeihez lett volna köze? Akárhogy válaszolsz is, az, ahogyan saját szükségleteidről, kívánságaidról gondolkodsz, sokat elmond önbecsülésedről is. Nehéz arról beszélned, hogy nem olyat kérnél, amire szükséged van, hanem olyasmire vágysz, ami kényeztet, csak azért tetszik, mert szép, vagy épp mert nőiességedet emeli ki? A kívánság lista összeállítása segíthet, hogy idén merd kérni a régóta vágyott fehérneműszettet is. A Triumphnál például ilyen ünnepi, mégis visszafogottan elegáns bodyt is találsz. 

Galéria | 3 kép

Társismeret

Partnered listája egyébként szintén igencsak beszédes: sokkal többet mond el róla, mint pusztán azt, hogy mit látna szívesen a fa alatt. Ha valami olyat ír fel a listára, amivel alaposan meglep, az arra is utalhat, hogy az utóbbi időben nem egymáson volt a fókuszotok. Lehet, hogy érdemes lenne a lista elkészítésétől függetlenül is rendszeresen időt szakítanotok arra, hogy beszélgessetek arról, ami fontos a számotokra. 

Lelassulás

Hétköznapjaink során a legtöbben robotpilóta üzemmódban közlekedünk lakás és munkahely és különböző üzemmódjaink között. Az, ha egy téli estén, vagy hétvégi reggelen rászánunk egy nyugalmas órát arra, hogy kicsit átgondoljuk, mire is vágynánk ezen az ünnepen (fontos, hogy nemcsak ajándékot, de még csak nem is feltétlen materiális dolgot írhatunk, a táblába beleférhet az is, mit ennénk szívesen, vagy milyen programot csinálnánk ebben a pár napban) segít lelassulni és megérkezni ebbe az igazán szép, várakozásteli időszakba is. 

Vége a rutinnak!

Ha valami évekig bevált, nem szívesen változtatunk rajtam nem igaz? Valahogy így van a karácsonyi ajándékokkal is. Ha a másik eddig minden évben örült (legalábbis úgy nézett ki, mint aki örült) az edénykészletnek, biztosan idén is ez csal mosolyt az arcára, nem igaz? Nem róható fel annak, aki téves visszajelzésekre hagyatkozva évek óta olyasmit vesz, amire valójában egyáltalán nem vágyik a másik. A listakészítés segíthet megtörni ezt a kényelmes, ám unalmas rutint. A megoldás rutinajándék ellen tehát nem az, hogy ez alkalommal fancsali képpel vesszük át a megszokott „meglepetést”, hanem, hogy elébe megyünk, és listával jelezzük, idén valami másra vágyunk. 

Terhet veszünk le a másik válláról

Biztosan ismered azt a szorongató érzést, amikor meg szeretnél ajándékozni valakit, de nincs elég ütős elképzelésed arról, minek örülne a legjobban. Egészen kétségbe lehet esni egy-egy ilyen helyzettől, hidd el, hogy azok a hozzád közelállók, akik szeretnének megajándékozni, nagyon megkönnyebbülnének, ha lehetőségeikhez mérten több dolog közül is választhatnának, vagy pontosabb útbaigazítást kapnának, ha van is ötletük. Lehet, hogy partnered például tudja, hogy örülnél egy pihe-puha és meleg pizsamának, de kiegészítő információ nélkül ötlete sincs, milyen színre, fazonra, méretre vágysz. Még inkább így van, hogy sokunk kedvenc karácsonyi ajándékáról, a fehérneműről van szó. Ebben az ügyben kifejezetten tilos vaktában lövöldözni, hiszen a legtöbben pontosan tudjuk, melyik fazont, milyen színben és méretben szeretnénk. Azzal hogy listát készítesz, esetleg közösen böngészítek át például a Triumph weboldalát a legszebb újdonságok közt tallózva és ezáltal a lehető legtöbb információt adod meg az áhított ajándékról, nem leszel önző, sőt. Segítesz, hogy az ajándékozás mindkét félnek igazán örömteli legyen.

Galéria | 4 kép

Nincs több felesleges tárgy

Nem merünk kacatot írni, pedig valójában ez lenne a jó szó azokra a jobb híján megvásárolt karácsonyi tematikájú díszekre, vázákra, ilyen-olyan lakáskiegészítőkre, amelyeket tulajdonosuk nem használ, és az év nagyobb részében egy szekrény mélyén rejteget, vagy lassan alig fér tőlük a lakásban. Ha listát írunk arról, mi az amire valóban vágyunk, olyasmit kapunk, amit aztán nemhogy nem rejtegetünk, de büszkeséggel mutatunk, használunk, viselünk is. 

Költséghatékonyság

Idén a szokásosnál is fontosabb, hogy addig nyújtózkodjuk,  ameddig a takarónk ér, és karácsonyi ajándékot is jó eséllyel átgondoltabban vásárolunk. Ahhoz, hogy idén karácsonykor felelősen költsünk, nem is elsősorban arra van szükség, hogy elhatározzuk, a szokásost, de kevesebből vesszük meg, hanem arra, hagy (akár egy lista segítségével) jobban körvonalazzuk, minek örülnénk mi és mire vágyna a másik. Egy jó minőségű, időtálló melltartó vagy épp kombiné évekig szolgálja viselőjét, pláne, ha olyan színt és fazont választunk, ami nem nem megy ki már a következő szezonban a divatból. A Triumph a kényelmet és az örömet ünneplő év végi kollekciójában csupa ilyen kényelmes, mégis elegáns darabot találhatunk.

Galéria | 4 kép

Jó érzés látni a mosolyt

A listakészítés minden résztvevőnek öröm, jól jár vele az, aki ajándékot kap és az is, aki adja. Képzeld el az boldogságot, amit akkor érzel majd, amikor valóban angyalkának érezheted magad, mert sikerül olyat adnod, aminek valóban, szívből örül a másik. Az ilyen örömteli mosoly a te számodra is a legszebb idei ajándék lehet. 

Kiemelt kép: Usplash, felhasznált képek: Triumph