Hidegben is stílusosan: így rétegezd a ruhákat, akár a profik

Itt a borongós idő, és ha nem akarunk (meg)fázni, akkor bizony melegen kell öltöznünk. Sok nő azonban tart a réteges öltözködéstől, mert azt hiszik, hogy attól nagyobb darabnak néznek ki, mint valójában, pedig ezt egyszerűen el lehet kerülni – csak ismerni kell a trükköket. Mutatjuk is, mire figyeljünk!

–––– SZPONZORÁLT TARTALOM ––––

Yves Saint Laurent egyszer azt mondta, hogy „az öltözködés életforma”. De ettől függetlenül sokszor állhatunk tanácstalanul a szekrényünk előtt, hogy mit is vegyünk fel, és sokszor nyúlhatunk mellé. Az ősz és a tél az az évszak, amikor a réteges öltözködés elengedhetetlen. És ha jól csináljuk, akkor tényleg sosem fogunk fázni, ráadásul kifejezetten csinosak is lehetünk. Sok nő fél a réteges öltözködéstől, mert attól fél, hogy nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. Bár a logika azt sugallná, hogy ez igaz, ha ez nem is állhatna távolabb az igazságtól – ha figyelünk erre a 6 dologra.

De ami a legfontosabb, az az önbizalom:

ha jól érzed magad abban, amit viselsz, akkor magabiztosságot fogsz sugározni.

És végső soron ez az, amit mindannyian szeretnénk. Az F&F őszi kollekciójának segítségével meg is mutatjuk, hogy melyik darabokat válaszd mindehhez!

Ismerd meg a tested

Mielőtt a gardrób felé vennéd az irányt, ismerned kell a tested. A tökéletesen rétegzett megjelenés kiegészíti a görbületeidet, és egy arányosabb sziluett illúzióját kelti. Először is, milyen a testalkatod? Alul vagy felül domborodó? Hosszúkás vagy éppen tömzsibb? A lista gyakorlatilag végtelen. Másodszor, mi a legjobb adottságod? A lábad? Talán a nyakad, a mellkasod vagy a derekad? Vagy a feneked? Érdemes ezeket hangsúlyozni, miközben a kevésbé tetszőekről elterelni a figyelmet. Egy folyamatos függőleges vonal – ami arra kényszeríti a tekintetet, hogy felfelé és lefelé haladjon a testeden, ne pedig keresztbe – kialakításával pedig karcsúbb, nyúlánk sziluettet tudsz alkotni.

Arányokra figyelni

A rétegezésnél az egyensúly és az arányok a legfontosabbak. Az egyszerűség kedvéért gondolj a testedre úgy, mint egy háromszögre: keskeny felsőtest + széles alsótest, vagy fordított háromszögként: szélesebb felsőtest + keskeny alsótest. A végső cél ezeknek a kiegyensúlyozása. Ha a felsőtested nagyobb, és egy terjedelmes vagy bő felsőt szeretnél viselni, hogy elrejtsd a körméretedet, az alsótestedet tartsd keskenyen. (Gondolj a fordított háromszögre!) Széles szárú nadrágot vagy bő maxiszoknyát szeretnél viselni? Akkor tartsd keskenyen a felsőtestedet, és részesítsd előnyben a derékban szabott felsőket és kabátokat (ne feledd a háromszöget).

Inspirálódj az F&F őszi kollekciójából a galériára kattintva!

Galéria | 6 kép

 

Ha azonban pont a fenekedet akarod eltakarni, akkor a felsődnek éppen a legszélesebb részed, azaz a feneked alá kell érnie, nem pedig a derekad felett vagy a csípőd felénél. Ha szabás nélküli, laza kabátot szeretnél viselni, akkor ügyelj arra, hogy az alsóruházatod legyen szűkebb fazonú, így karcsúbbnak fog tűnni az alakod. 

Legyél kreatív a színekkel

A karcsú sziluett kialakításának legjobb módja, ha egy színt viselsz tetőtől talpig. Ez az egyik leghatékonyabb módja a test megnyújtásának, emellett üres vásznat is biztosít a rétegezéshez. Érdemes azonban megtörni a megjelenést kiegészítő színű, mintás vagy texturált kiegészítők viselésével.

A tone-on-tone öltözködés mellett is dönthetsz, ami azt jelenti, hogy ugyanazon szín különböző árnyalatait vagy tónusait viseled. Ez hasonlóan hosszabbító hatású, mintha tetőtől talpig egyetlen színt viselnél, csak legyél kreatív a mintákkal és textúrákkal.

Inspirálódj az F&F őszi kollekciójából a galériára kattintva!

Az egymást kiegészítő színek párosítása is remek ötlet, például a fekete és a fehér, a tengerészkék és a krém, a zöld és a kék, a barna és a narancssárga vagy a rózsaszín és a narancssárga színek remekül mutatnak egymással. Ezek ráadásul klasszikusok színpárok, amik mindig működnek. Ha biztosra akarsz menni, akkor a legjobb, ha csak két színnel dolgozol, de ha igazán bátor akarsz lenni, próbálj ki akár hármat is, vagy keverj össze több világos árnyalatot. Miért is ne próbálnád ki a rózsaszínt, a narancssárgát és a kobaltkéket, vagy a krémet, a hófehéret, és a törtet egymással?

Ökölszabály, hogy egy világos színű felső sötét színű alsóval mindig karcsúsítóbb hatású, mint fordítva. Ez azért van, mert a szemet magasan tartja a világos(abb) színű felső, erősítve a függőleges vonalakat. Tehát erősebb felsőtest esetén sem kell csak fekete vagy sötét pulóvereket, blúzokat választani.

Változatos minták

Ne félj a minták keverésétől! Ez ugyanis korlátlan lehetőséget biztosít arra, hogy kifejezd a személyiségedet. Keverhetsz pöttyöset csíkosokkal, csíkosat virágosokkal, grafikus mintákkal és pöttyöset vagy virágosat grafikus nyomatokkal. Mindegyiket viselheted, feltéve, hogy az alap színpaletta azonos. Tekintsd ezt egyfajta tónusos öltözködésnek (lásd fentebb).

Inspirálódj az F&F őszi kollekciójából a galériára kattintva!

Galéria | 4 kép

A kulcs az, hogy megfelelően azonosítsd a mintás anyag alap- vagy háttérszínét. Amikor a kiegészítőkről van szó, válassz egy dolgot ebben az alapszínben (lehetőleg egyszínű) – lehet az táska, cipő, kabát, kesztyű, sál –, ami összefogja a megjelenésedet. Ha pedig igazán magabiztosnak érzed magad, akkor dobd el az óvatosságot a sutba, és engedd el a fantáziádat. A határ a csillagos ég!

Kevert textúrák

A profi rétegezés egyik legjobb módja, ha kevered egymással a különböző anyagokat és textúrákat. Ha ugyanazt viseled tetőtől-talpig, attól nehézkesnek és rendezetlennek fogsz tűnni, ráadásul erősít is. Tedd érdekessé és meglepővé a megjelenésedet a texturált és a sima, a matt és a fényes, az áttetsző és a vastag anyagú, a világos és a sötét, a puha és a durva felületek keverésével.

Inspirálódj az F&F őszi kollekciójából a galériára kattintva!

Galéria | 8 kép

Ősszel a legjobb a bolyhos anyagokat a finom szemű kötött anyagokkal vagy akár a (mű)bőrrel, vagy a selyem és szatén anyagokat a nehéz gyapjúszövetekkel kombinálni. Vedd figyelembe a szövet szövését vagy szerkezetét, így keverheted a nagyméretű, lazább szövésű anyagokat finomabb, szorosabb szövésű, vagy egyszínű anyagokkal. A lenge szövetek pedig anélkül rétegezhetők (és rejthető el segítségükkel a kényesebb testrész), hogy nagyobb volument adnának az alaknak. 

A kiegészítők stratégiai használata

A kiegészítők használata folytatja az egybefüggő függőleges vonal megteremtésének koncepcióját, amire érdemes törekedni több réteg viselésének esetén. A kiegészítőkre gondolj úgy, mint alapvető kellékekre, nem pedig extra darabokra.

Sálak

Ha egy sál két vége egyformán lóg lefelé a test elején, az szélesít. Inkább legyen az egyik oldala hosszabb, mint a másik, esetleg kösd meg, vagy tekerd úgy, hogy az egyik vége hosszabb legyen, mint a másik.

Nyakláncok

Ugyanez vonatkozik a nyakláncokra is. A hosszúak megnyújtják a testet, a túl rövid nyakláncok viszont vízszintes vonalat hoznak létre, amit jobb elkerülni. Azonban a kulcscsont köré simuló, choker stílusú nyakláncok azonban remekül mutatnak, ha csónaknyakú, vagy pánt nélküli, testhezálló felsőt vagy ruhát viselsz.

Övek

Viselj öveket, függetlenül az alakodtól vagy méretedtől, mert jól fog állni. Ha nem vagy biztos benne, akkor viseld a kardigán vagy a kabát alatt, így is épp eléggé fogja vezetni a tekintetet, és előnyösen megtöri a sziluettet.

Táskák

Ha válltáskát viselsz, húzd rövidebbre a pántot, hogy a táska a karod alatt üljön. Ne hagyd, hogy a csípődre lógjon, mivel a táska extra tömege a legvastagabb részednél csak növeli a szélességet. Viszont ha át szeretnéd vetni a felsőtesteden, akkor ügyelj arra, hogy a pánt elég hosszú legyen, ne legyen túl szűk viselet. Egy szép láncos változattal a nyakláncot is meg tudod vele spórolni.

Karkötők

A statement ékszerek már évek óta kirobbanthatatlanok a trendekből, de érdemes az egyszerűségre törekedned. Inkább válassz egy darabot, mintsem sok kicsit, legyen az nyaklánc, fülbevaló vagy karkötő. Ha nemvagy Iris Apfelhez hasonló túláradó személyiség, lehetőleg kerüld el, hogy mindent egyszerre viselj. 

Így pakold egymásra

  • Kezdd egy egyszerű, könnyű, semleges színű felsővel. Gondolj klasszikusra és egyszerűre. Hagyd, hogy a felső ruhadarabok beszéljenek.
  • Adj hozzá egy másik réteget, például egy puha kötött anyagot – kardigánt vagy pulóvert –, esetleg egy libbenős felsőt. Ez remek módja annak is, hogy színt vigyél be a ruhádba, és hogy belevidd a személyiséget az öltözékedbe.
  • Ezután add hozzá külső rétegeket, például kabátot vagy felöltőt. Próbálj ki valamilyen alapszínt – klasszikus semleges színeket, például feketét, tengerészkéket vagy teveszínt –, vagy ha egyszínű az alapruhád, akkor játssz a mintákkal, textúrákkal és színekkel.
  • Végül pedig egészítse ki az öltözékét kiegészítőkkel – sálakkal, nyakláncokkal vagy karkötőkkel. De NEM mindegyikkel egyszerre.
  • És végül, tedd azt, amit Coco Chanel egyszer mondott: mielőtt elhagyod a házat, nézz a tükörbe (lehetőleg egy egészalakosba), és vegyél le egy dolgot.

Az F&F őszi kollekció 2022.10.06-tól érhető el a ruházati osztállyal rendelkező Tesco áruházakban. A választék áruházanként változó és eltérő.

Kiemelt kép: F&F

Galéria | 4 kép