Szentivánéj az állatkertben (x)

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egy különleges hangulatú és nem mindennapi estén a népi hagyományok és az érdekes állatoké, valamint a tűzé a főszerep. Az izgalmas családi programokon és a szórakoztatáson túl a természet és az állatok szeretetét is igyekszünk átadni az érdeklődőknek.

Különleges esti rendezvény

A látogatókat tűzzsonglőrök, különleges LED show, koncert és táncház várja 2022. június 24-én pénteken 19-24 óra között, ahol a legbátrabbak a tűzugrást is kipróbálhatják. Bepillanthatunk egy igazi Planetáriumi előadásba, megcsodálhatjuk a csillagos égboltot. Mindemellett mítoszok világa is életre kel és fluoreszcens állatokról is hallhatnak előadást.

Galéria | 2 kép

Szent Iván hava, népi hagyományok

Európa szerte nagy ünnep a Szent Iván havában kezdődő csillagászati nyár. Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. A néphit szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. Örömtüzeket gyújtanak, melyeknek csodás, mágikus erőt tulajdonítanak: a tűz a megtisztulás és az újjászületés jelképe és örömtüzek, körtáncok formájában segít elűzni a sötétséget és diadalra juttatni a fényt. Több népszokásunk is kapcsolódik ehhez: égő faágakkal a szántóföldeket körbejárták a bő termés reményében, ill. lángoló kerekeket gurítottak alá a dombokon. A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek fürdővízhez, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak. Szerelmi jóslások (párválasztás) is fűződnek e naphoz: a leányok a tűz fölött átugráltak, amíg a fiúk ezt figyelték, ki mozog a legtetszetősebben.