Meseszép epres sütemények és gyereknapi finomságok a Nők Lapja Konyha májusi számában

Ötletek mediterrán diétához, újkrumplis fogások, gyereknapi harapnivalók és maradékmentés édesszájúaknak – hangoló és főszerkesztői levél a Nők Lapja Konyha 2022-es májusi számából.

A galériára kattintva ízelítőt kaptok a lap tartalmából:

Galéria | 13 kép

Megújulás apró lépésekben

Három hete elhatároztuk az egyik barátnőmmel, hogy belevágunk az általa csak „no sugar, no bakery”-nek nevezett kihívásba, ami a mi szabad fordításunkban annyit tesz, hogy nem eszünk semmiféle édességet, se péksüteményeket, de a reggelire fogyasztott teljes kiőrlésű kenyér, illetve kifli engedélyezett. Nem akartuk diétának hívni, mert biztosak voltunk benne, hogy az azonnal egy tábla csokoládé elfogyasztására serkentené az agyunkat, de már tarthatatlannak éreztük, hogy lassan fürdőruhát kell húzni, és finoman szólva se úgy áll rajtunk, mint 20 éve. (Vagy akár 3 éve, ha már itt tartunk.) Megegyeztünk abban, hogy első körben az étrendünk marad olyan, amilyen volt, de nem fogunk nassolni. Gondoltuk, ez úgyis egyszerűen megy, mert mi van abban, hogy lemondunk a napi pár kocka csokiról vagy egy túró rudiról?

Aztán magunk is meglepődtünk rajta, mikor láttuk, hányszor is akartunk nekiindulni csak úgy rutinból a kekszesdoboznak, és döbbenten konstatáltuk, hogy szinte észrevétlenül ropogtattunk ezt-azt a főétkezések között. Simán felfaltuk a gyerek meghagyott kalácsát vagy péksüteményét, hogy ne menjen kárba, megjutalmaztuk magunkat némi csokoládéval egy idegőrlő Teams-meeting után, vagy uzsonnára bekaptunk egy (cukros) müzlivel megszórt gyümölcsjoghurtot. Most már 3 hete bírjuk, annyi elhajlást engedélyeztünk magunknak, hogy hetente egyszer ehetünk két gombóc fagyit, olyankor azt nagyon tudjuk értékelni. Sajnos arról még nem tudok beszámolni, hogy centikben mérnénk az eredményt, de a közérzetünk jobb, a hasunk kicsit laposabb lett, és már nem küzdünk azzal sem, hogy folyton édességekre gondolunk.

Éppen ezért most már a főétkezéseket tekintve is tervezek némi változtatást, szeretnék az eddiginél is több zöldséget beiktatni az étrendünkbe, tudatosan odafigyelni arra, hogy többször együnk halat, kevesebbszer fehér rizst. Így aztán szinte nekem találták ki a mediterrán diétás anyagunk ételeit, és biztosan elkészítem majd a görögös finomságokat is. A spárgával eddig nem voltam túl nagy barátságban, de a fotózáson kóstolt ételek isteniek voltak, meg fogok próbálkozni velük. Biztos vagyok benne, hogy nem hagyom ki a villámvacsorák rovatban bemutatott újkrumplis fogásokat, illetve a házi fűszerkeverékkel készült ételeket sem, és néha azért belefér majd egy-egy házi gnocchi is. A fenséges epres sütemények most kicsit parkolópályára kerülnek, mert azért annyira nem vagyok hős, hogy megsüssem a családnak, aztán ne egyek belőle, hiszen láttam, milyen élvezettel majszolják őket a többiek a fotózáson.

Ha hozzám hasonlóan te is elhatároztad, hogy egy kicsit változtat a táplálkozási szokásain, és változatosabban, egészségesebben fog étkezni, akkor jó szívvel ajánlom a Nők Lapja Mentes magazint, ami megújult formában, több mint 100 tesztelt recepttel május 10-én jelenik meg! Azoknak is érdemes lapozgatni, akik nem „mentes” étkezést folytatnak, rengeteg szuper ötletet mutatunk nekik is!

Kajári Zsófia, főszerkesztő

Előfizetési lehetőség!
A Nők Lapja Konyha minden hónap első keddjén jelenik meg az újságosoknál. Ha kedvet kaptatok az olvasáshoz, és szeretnétek minden hónapban kézhez kapni a magazint, akkor kattintsatok az mc.hu oldalra, ahol előfizethettek a magazinra! 
Kövessetek minket a Facebookon is, ahol a legújabb receptek mellett sok más érdekességre is rábukkanhattok!