Képzeletbeli utazás az angyalok városába. A Nők Lapja Enteriőr 2021-es tavaszi számának cikke.

Az amerikai filmek szinte a lábunk elé hozzák a film városát, Los Angelest és benne Hollywoodot, magát a helyet azonban kevésbé ismerjük, hacsak nem a Rodeo Drive-ot és a híres dombot, amin a hatalmas betűkből álló felirat ragyog az éjszakában. Most elindulunk felfedezni, kirándulóhelytől a luxusüzletig – Návai Anikó tárja elénk a city titkait és a sztárok búvóhelyeit.

Egy kis történelem…

Ki hitte volna, hogy Los Angeles 240 éves? Az angyalok városát negyvennégy spanyol ültetvényes, huszonkét felnőtt és huszonkét gyermek alapította 1781. szeptember 4-én. Mexikóhoz tartozott, és a magyar szabadságharc évében, 1848-ban, több mint kétévi háborúzás után került amerikai tulajdonba. Kalifornia történelme azonban sokkal korábban – időszámítás előtt háromezerben – kezdődött, amikor kőkorszakiak vadásztak-halásztak itt, majd az aztékul beszélő tongva indiánok vették át a hatalmat. Őket szorították kisebbségbe a spanyol ajkú mexikóiak, akiktől végül az angol nyelvű amerikaiak „örökölték” meg ezt az olajban, szőlő- és citrustermesztésben, állattartásban gazdag, keskeny, de hatalmas és dimbes-dombos óceánparti területet. Azonban Hollywood csak 1887 augusztusában született, amikor Daeida Wilcox javaslatára a férje megvásárolta a területet, bejegyeztette ezt a nevet az új birtokukra, és elkülönítette Los Angelestől. Így született az a kerület, ahol egy hotel, egy posta, egy napilap és két piac működött. Los Angelesnek alig volt százezer lakója, mikor a filmesek a huszadik század elején átköltöztek a keleti partról, ahol négy évszakkal és rengeteg kellemetlen szabályozással kellett megküzdeniük. Hollywoodban viszont egész évben kellemes volt az időjárás, és mindenféle helyszínt megtaláltak a forgatáshoz. 1920-ban már az összes nagy stúdió működött, és Hollywood az Egyesült Államok ötödik legsikeresebb iparágát jelentette, mert egyesítette a filmgyártást, a -forgalmazást és a mozikat. Jelenlegi formájában 1949 óta díszeleg a Hollywood felirat a Hollywoodi dombok (Hollywood Hills) tetején.

…Némi helyreigazítással

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen valójában Hollywood a "színfalak mögött"?
Próbáld ki most kedvezményesen!