Meseautó kívánságra – Csodák márpedig vannak, ha teszünk értük!

Olykor vannak csodák, leginkább akkor, ha akad, aki gondoskodik róluk. És kisebb csoda az is, ha akad ilyen ember. Egyszerre három is.

Mi történt?

Három fiatal, egy ételfutár, egy kozmetikai terméket árusító diáklány és egy légiutas-kísérő két éve összeállt azért, hogy mint a mesebeli csodatevők, nehéz sorsú, beteg gyerekek álmait teljesítsék. Mindezt azért, hogy néhány pillanatra elfeledtessék azt a sok megpróbáltatást, amin ezek a gyerekek keresztülmentek. Legújabb kívánságteljesítő akciójuk során egy 16 éves autista gyermek, Máté és hányatott sorsú édesanyja, Anita életébe vittek kisebb csodát.

Miért fontos?

Kevés olyan fiatal van, aki arra teszi fel az összes szabadidejét a munka és a tanulás mellett, hogy mélyszegénységben élő vagy beteg gyerekeket segítsen. „A Kívánság” csapat a nyilvánosság erejének segítségével hozza össze a rászoruló gyermekeket a lehetséges támogatókkal, hogy további kis álmok megvalósításához segítse őket. A három fiatal ugyanis önként, anyagi juttatás nélkül próbál csodákat varázsolni a nehéz sorsú gyerekek életébe.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Megismerheted Anita és Máté megható történetét.
  • „A kívánság” csapatának egyik életre hívója, Zaveczki Tibor beszél a kezdeményezés mögött húzódó motivációkról.

Éppen a kiszállítandó ebédeket pakolja Miskolcon Zaveczki Tibor, amikor utolérjük telefonon. A fiatal srác két éve, a napi nyolcórás munkája mellett döntött úgy, hogy valami különleges dolgot indít el: beteg, illetve nehéz sorsú gyermekek álmait váltja valóra. Két alapítótársával együtt az egész ország területéről próbálják megismerni a rászoruló gyerekek történeteit, titkos álmait. Tibor a családjából hozza érzékenységét. Édesanyja sokáig ápoló volt a városi kórházban, nevelőapja pedig mentőtisztként dolgozott.  A neveltetése mellett kellettek még személyes élmények is: Miskolcon, helyi rádiósként dolgozva minden évben karácsonykor gyűjtést szerveztek kollégáival, hogy a rászoruló családoknak jusson ajándék, élelmiszer a fa alá.
– Az jutott eszembe, hogy miért mindig karácsonykor mozdul meg az ország. Ezek a beteg és rászoruló gyerekek egész évben nélkülöznek, küszködnek a nehézségeikkel – meséli „A kívánság” ötletének hátterét. Ezért elhatározta, hogy olyan kezdeményezést hív életre, amelynek keretében nem csak mosolyt tud csalni a rászoruló gyerekek arcára azzal, hogy teljesíti kívánságukat, hanem a családjukat is megsegíti olyan adománnyal, amely jelentősen javít az életminőségükön.
„A kívánság” csapata 2019-ben eljutott a Vilmányban élő 80 éves Marika nénihez, aki egyedül neveli unokáit. Egész életét kétkezi munkával dolgozta le, de még soha nem járt a Balatonnál. A csapat felkerekedett, és unokáival együtt elvitte a Balatonra, Pálkövére. Amíg ők életükben először ott jártak, addig Tibor megszervezte a kidőlt-bedőlt falú ház felújítását. Az „álmok megvalósítását” videóra vették, a kisfilmet csaknem négymillió ember látta.

A tavalyi évben találtak rá Glóriára is, aki akkor még egyedüli gyermekként élt műszívvel Magyarországon. A kislány álma az volt, hogy meggyógyuljon, és találkozhasson az imádott énekessel, Bye Alexszel.
– Glória 1 százalék esélyt kapott a túlélésre. Az életmentő műtétre azzal a szelfivel tolták be, ami az általunk leszervezett találkozó közben készült Glóriáék otthonában. Azóta édesanyja legnagyobb örömére műszív nélkül, egészségesen él – mondja Tibor, hozzátéve, hogy ezek a kis csodák, örömök, amiket a gyerekek átélnek, a gyógyulásukat is segítik.

Idén a legnagyobb csoda Máté és a Meseautó története. „A kívánság” legújabb kisfilmje Mátéról, egy 16 éves autista gyermekről és hányatott sorsú édesanyjáról, Anitáról szól. – Az anyuka egyig kolléganője keresett meg minket, segítséget kérve. Anita férje agyvérzést kapott, anyósa hat évvel ezelőtt szintén, akit az otthonukban ápol fekvőbetegként. Egy kis településen élnek egy lerobbant házban és az autójuk életveszélyes, javíthatatlan állapotba került, emiatt naponta több kilométert gyalogol a munkahelyére, és az autizmussal és epilepsziás rohamokkal küzdő fiát sem tudja speciális oktatásra vagy orvoshoz hordani. Máté egyetlen szórakozása a Meseautó című film nézése, amit kívülről fúj, az édesanya álma pedig egyetlen nap nyugalom, amikor megpihenhet. Máténak előkerítettük a filmben szereplő, immáron 20 éves kabrió BMW-t, és ki más lett volna a személyi sofőrje, mint Stohl András. Az édesanya pedig eltölthetett egy hétvégét az Aquaworld Resort szállodában és a Sláger FM-en keresztül értesült arról, hogy kapott egy ajándék autót – tudjuk meg a csapattól, amely 2020-ban megkapta a Jószolgálati díjat, közösségi szociális munka kategóriában.

– Mi mindig is hittünk az élmények gyógyító erejében, pozitív hatásában, ez mára orvosilag is bizonyított tény. Soha nem adjuk fel, és bár egy-egy kívánság teljesítését olykor több hónapon keresztül szervezünk, a pillanat, amikor az álom teljesül, az érzés, amit együtt akkor és ott átélünk, megfizethetetlen – teszi hozzá.

Kérünk, segítsd a munkánkat, és szánj pár percet a kérdőívünk kitöltésére, mert tudni szeretnénk a véleményedet a Nők Lapjáról és a nőklapja.hu-ról!

(Fotók: A Kívánság)