Lapozz bele! Turistainvázió, korkülönbség és özvegység az új Nők Lapjában

Turistainvázió, tavaszváró karnevál Máltán, utazás a koponyánk körül, a nagy korkülönbség nehézségei, özvegy családi állapot, Stahl Judit, Müller Péter Sziámi és testvére, Juli, Balogh-Petres Judith... Tovább is van, mondjuk még? Inkább mutatjuk!

„Lapozzatok bele” a magazinba a képre kattintva!

Galéria | 11 kép

Tömeg

Úgy jó három évtizeddel ezelőtt jártam életemben először Firenzében. Mint mindenkit, aki a vasfüggöny mögül érkezett, engem is teljesen lenyűgözött minden. Egyrészt a Nyugat szabadsága és jóléte, másrészt a történelmi és kulturális örökség lényegében háborítatlan szépsége. És ha már ott vagyok, gondoltam, megnézem a világhírű Uffizi képtárat. Vettem hát egy jegyet, és besétáltam. Varázsos volt. Mindezt azért írom le, mert ma ezt így nem lehet megtenni. De már három vagy öt éve sem lehetett. Olyan már nincs, hogy az ember vesz egy jegyet a pénztárban, és besétál. Ha a nyitást jóval megelőzően nem áll be a sorba, akkor alig van esélye, hogy zárásig bejusson. Legalábbis nyáron, főszezonban biztosan ez a helyzet. Van lehetőség interneten előre bejelentkezni, de az sem garancia a sikerre. Mert mi is hogy jártunk: három évvel ezelőtt immáron családostul újra eljutottam Firenzébe. Gondoltam, ha már ott vagyunk, megnézzük a világhírű Uffizi képtárat. Tájékozódva a kialakuló tumultuózusjelenetekről, jó előre bejelentkeztünk az interneten keresztül, két felnőtt, hat gyerek. A képtárba mégsem jutottunk be. Hiába álltunk sorba órákat, hiába mutogattam a síró kisgyerekeket az őröknek, hiába lobogtattam a foglalásunkat. Pedig nagyon ügyeltünk, hogy a megjelölt időpontra percre pontosan megérkezzünk. És így is történt. Sajnos azonban egy nappal később, mint a regisztrációnk szólt, elnéztük ugyanis a dátumot. A teremőr szíve pedig nem esett meg rajtunk. Akkor nagyon bosszantott a dolog, ma már úgy látom, igaza volt. Ebben a lapszámban, a Világ rovatban a tömegturizmus jelenségével foglalkozunk. Firenzét, Velencét, Barcelonát vagy éppen a szlovéniai Bledi-tó környékét annyira ellepték a turisták, hogy a helyiekben felébredtek az önvédelmi mechanizmusok. Korlátozni szeretnék, illetve egyes helyeken már meg is tették az idelátogatók számát, hogy a környék élhető maradhasson a helybéliek számára. Már nem számít a pénz, amit a turisták odavisznek, fontosabb a csend, a nyugalom, a béke. Persze, be lehet majd ezekre a helyekre is jutni, de az interneten be kell előre jelentkezni hozzá. Csak aztán el ne nézzék majd a dátumot!

Krúdy Tamás, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket a Facebookon is!

 

Fotó: Archív, Getty Images