Lapozz bele! Válás A-tól Z-ig és 14 oldalas iskolaválasztó melléklet az új Nők Lapjában

Tartásdíjviták, válás az apa szemszögéből, iskolaválasztás és sok-sok interjú. Ez mind rátok vár e heti számunkban, amiről most sem érdemes lemaradni.

„Lapozzatok bele” a magazinba a képre kattintva!

Galéria | 10 kép

Választásaink

A családdal kapcsolatos döntéseket elsősorban a nők hozzák meg, erre nem csak a reklámipar jött rá… ha baj van a lurkóval, még mindig inkább az anyát értesítik a problémákról. Ha egyszülős családról van szó, akkor is az a természetes, hogy ő tartja kézben az ügyeket, nála marad a gyerek a válás után. Pedig ma már lehetőség van osztott felügyeletre, amit mindkét szülő egyenlő arányban gyakorolhat. Több mint félmillió gyerek él csak az egyik szülőjével, ami komoly terheket ró az érintettekre. A válás utáni helyzetet önmagában is nehéz feldolgozni egy kisgyereknek, a nehézségek azonban ezután jönnek. Hogyan sikerül ehhez a szituációhoz alkalmazkodni, miután a szülők új életet kezdenek? És mi lesz az anyagi terhekkel? Azt kinek kell vállalnia? A tartásdíj megfizetése jogilag szabályozott, mégis sokszor nem érkezik meg, ami végképp kiszolgáltatottá teszi azt a szülőt, aki a gyereket neveli. Csak vesztesek vannak ebben a történetben, lelkileg és anyagilag egyaránt. Szintén a családot érintő sarkalatos kérdés a középiskola kiválasztása, ami komoly stressz minden résztvevőnek, a diákoktól a tanárokon át a szülőkig. Felvételit kell írni, szembesülni azzal, hogy a lexikális tudás mire lesz elég… Egyáltalán, ki tudja eldönteni, hogy mi lesz a legjobb a gyerekének? Ha erősebb suliba megy, ahol nehéz lesz a tempót tartani, vagy egy kevesebb követelményt állító, kreatív helyre, ahol lesz ideje sportolni, színjátszani, kórusba járni vagy egyszerűen csak többet aludni, ábrándozni…? Egy oktatáskutató nyilatkozta, hogy az élet minden területén annyi választási lehetőségünk van, hogy a döntéshez kellenek igazán kapaszkodók. A mi gyerekkorunkban volt kék-fehér és piros-fehér pöttyös labda és kilós fehér kenyér. Most mindezekből ötvenféle van a polcokon… Az igazán fontos kérdésben sem sikerül jól döntenie a többségnek, hogy kivel vállaljon együtt gyereket és nevelje fel.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium nyolcszáz diákja és tanárai közösen készítettek egy videót, amelyen a We Are The World című dalt éneklik, hogy felhívják a figyelmet a közösségi élmény erejére, az összefogás, a segítségnyújtás fontosságára. Családon belül is ez lenne a legfontosabb.

Eszes Andrea, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket a Facebookon is!

 

Fotó: Archív, Getty Images